CSS چیست ؟

مرجع مقالات طراحی سایت

CSS چیست ؟

۱,۰۱۱ بازديد

ساخت سایت هم مانند ساختن ساختمان میباشد؛ یعنی چه؟ یعنی همانگونه طراحی سایت در مشهد  که یک ساختمان برای ساخته شدن نیاز به نقشه، مصالح و اسکلت داراست، وبسایت نیز برای صورت به چنگ آوردن به چیزهای مشابهی مستلزم میباشد.

همان طور که در نوشته ی علمی «HTML چه می‌باشد؟ » هم اشاره کردیم، کدهای اچ‌تی‌ام‌ال، مانند اسکلت ساختمان می‌باشند و مبنا یک تارنما را تشکیل میدهند. پیش از سال 1998 همین html فعالیت طراحان وب سایت را خط مش می‌انداخت و آنان می‌توانستند توسط اچ‌تی‌ام‌ال وبسایت‌های ایستایی با تجهیزات محدود بسازند. در سال 1996 تا 1998 با بسط مرورگرهای اینترنت و نیازهای نو در ساخت سایت‌وب سایت، css چشم به جهان گشود و به عده لازمات ساخت وب سایت ضمیمه. به عبارت دیگر، همچون نقش دیوارها و رنگ و نقش ساختمان میباشد.

در نوشته‌ی علمی امروز معرفی کوتاهی از CSS و تاریخچه آن خوا‌هیم داشت. در شرایطی که قصد یادگیری لهجه CSS را دارید، قرائت این مقاله تحت عنوان پیش‌قضیه‌ای برای یادگیری CSS پیشنهاد می شود.

معرفی css
CSS مخفف Cascading Style Sheets (در معنای الگوهای آبشاری یا این که استایل آبشاری صفحه های) میباشد. در نگاه اولیه شاید تیتر "الگوهای آبشاری" برایتان عبارتی گنگ و غیر قابل درک باشد؛ البته خیالتان شل، چیز رنج در انتظارتان وجود ندارد.

مراد از Style Sheets به عبارتی فونت، رنگ، اندازه، سبک متن و بقیه خصوصیت‌های یک صفحۀ اینترنت میباشد. و ولی، Cascading یا این که آبشاری یعنی چه؟

مشاهده کنید، در HTML صرفا می‌توانستید اندازه متن یا این که یک جدول را گزینش فرمایید و برای هر شیت به طور مستقل ساختار مربوط به آن را پباده سازی نمائید. برای همین صفحاتی که فقط با HTML ساخته شوند، صفحه ها ایستایی می باشند و امکان‌های چندانی ندارند.

در CSS به لطف استایل آبشاری دست شما خیلی بازتر میباشد. با امداد CSS می توانید یک توشه استایل آیتم نظرتان را باطن مدرک تعریف و تمجید نمایید و آنگاه در هر شیت یا این که در هر بخشی از شیت که خواستید آن را اعمال فرمائید.

مثلا در شرایطی‌که یک گسترش دهنده اینترنت بخواهد سایز عنوان مقاله ها را در 20 برگه از وبسایت از 11 به 13 تغییر تحول دهد، کافیست این تغییر‌و تحول را روی یکی‌از صفحه های اعمال نماید. این در حالتی‌که میباشد که فارغ از CSS بدون چاره به تغییر و تحول کدهای هر 20 ورقه خواهید شد.

و درحال حاضر با این دو تعریف‌و‌تمجید می پندارم ماهیت CSS را بهتر ادراک فرمائید.

مرورگرهای اینترنت و CSS
همانگونه که پیش‌خیس نیز اشاره کردم، نیازهای نرم افزار‌نویسان روز آپ دیت بیشتر میشد و HTML دیگر برای پباده سازی صفحه ها اینترنت کافی نبود. از این روی، در 14 دسامبر سال 1996 کنسرسیوم جهانی اینترنت (W3C) اولی استاندارد گویش CSS را منتشر کرد. او‌لین شرکتی که پشتیبانی از CSS را به مرورگر خویش (Internet Explorer 3) اضافه کرد مایکروسافت بود.

شاید حال حاضر مرورگر وب اکسپلورر در کامپیوترهایمان بلااستفاده باقی‌مانده باشد ولی در آن برهه زمانی IE 3 حسابی گرد و خاک کرده بود. این مرورگر توانا بود بیشتر رنگ‌ها، فونت‌ها، استایل نوشته (بُلد یا این که خط زیر نوشته) و بکگراندها را اکران دهد؛ این برد نیکی بود، اما هنوز نمی شد اعلام کرد که کل نیازهای یوزرها رفع شده‌است. به عنوان مثالً CSS هنوز نمی‌توانست بخش اعظمی از جعبه سبک‌ها (Box Models) را پیاده نماید. (جعبه سبک مانند باکس‌ای میباشد که تنی چند از موادسازنده HTML مثل margin، Padding و border باطن آن قرار گرفته باشند.)

سو‌مین شرکتی که پشتیبانی از خصوصیت های CSS1 را به مرورگرش اضافه کرد Opera بود. اُپرا با اینکه کمپانی کوچکی در نروژ بود پا به پای مایکروسافت و نت‌اسکیپ پیش رفت و در نوابر سال 1998 ورژن تازه مرورگر خویش را با اسم Opera 3.5 معرفی کرد.

CSS از روز قبل تاکنون ...
پیش از ورود به مباحث تخصصی CSS و یادگرفتن ساخت سایت با CSS بد وجود ندارد نگاهی مختصر به تاریخچه آن داشته باشیم و ببینیم که در طول سال جاری‌ها دست‌خوش چه تغییراتی شده‌است.

CSS 1
ورژن نخستین CSS به عنوان CSS 1 در تاریخ ۱۷ دسامبر سال ۱۹۹۶ بوسیله کنسرسیوم جهانی اینترنت تایید و به طور قانونی در دسترس مردم قرار گرفت.از خصوصیت‌های نسخۀ CSS1 مورد ها تحت را می‌اقتدار اسم پیروزی:

قابلیت و امکان اختصاص فونت
تعریف‌و‌تمجید رنگ و بگراند برای متن
قابلیت و امکان تهیه چپ چین و راست چین بودن متن و بقیه موادسازنده کاغذ اینترنت
قابلیت و امکان ساخت‌و‌ساز کناره و مرزبندی در شیت
CSS 2
حدود 2 سال آن‌گاه، یعنی در سال 1998 کنسرسیوم جهانی اینترنت ورژن دیگری را که شباهت‌های متعددی به ورژن نخستین CSS داشت ارائه کرد. خصوصیت‌هایی که به ورژن CSS 2 اضافه شد عبارتند از:

قابلیت قرار دادن عنصرها اثبات در شیت (مراد از عنصرها اثبات نصیب‌هایی از شیت میباشند که هنگام اسکرول کردن اثبات می‌مانند و با بالا و زیر رفتن شیت تغییر‌و تحول نمی‌نماید، برخی منوهای جان دار در تارنما‌ها این قابلیت و امکان را دارا هستند.)
ترسیم جدول (Table)
و برخی خصوصیت‌های بصری، مثلا امکان تشخیص مدیاهای متفاوت
CSS 3
ورژن سوم CSS که در سال 1999 منتشر شد را می‌قدرت نقطۀ عطفی در تاریخ گویش سی‌اس‌اس دانست. این ورژن، مغایر دو ورژن پیشین که دیگر از سمت کنسرسیوم جهانی سفارش نمی شوند، هنوز همراه برجاست و اکثر نرم افزار‌نویسان از آن در طراحی وب سایت به کارگیری می‌نمایند. در ورژن CSS 3 یک‌سری مدرک متمایز تازه به اسم ماژول (Modules) به‌این گویش اضافه شد که عمل را برای اپ‌نویسان به مراتب راحتتر و سریعتر می کرد.

مثلا ماژول‌های اضافه گردیده به CSS 3 می‌اقتدار به برنامه کودکان، سایه دادن بلوک، افکت‌های دو بعدی و سه بعدی (مثل چرخ یا این که تغییر‌و تحول رنگ تصویر)، گرادیانت، ریسپانسیو، گرد کردن کناره کادرها و ... اشاره نمود.

CSS 4
خب، راستش را بخواهید نسخۀ جدیدی به اسم CSS 4 نیست و عامل آن هم این میباشد که با وجود ماژول‌ها و امکان‌هایی که توسط ماژول می‌گردد به css اضافه کرد، دیگر نیازی به معرفی ورژن نو وجود ندارد. اما ماژول‌ها را می‌قدرت به صورت Level 3 و Level 4 سطح‌بندی کرد.

به عنوان مثال تغییرات ماژول‌های Level 4 می‌قدرت به قابلیت و امکان اضافه کردن افکت به تصویر و پس‌موضوع‌ها (Background blend mode) و بهبود سلکتورها و ارتباط میان فرزند و والد اشاره نمود. (در‌حالتی که نیاز به شناخت با سلکتورهای سطح 4 داشتید و آنالیز پایانی خصوصیت‌های CSS داشتید به وب سایت drafts.csswg.org رجوع کنید.)

یک سفارش: با رمز زدن به وبسایت css4-selectors.com میتوانید ملاحظه کنید که مرورگر شما یکسری درصد از css 1، css 2، css 3 و css 4 را پشتیبانی می‌نماید.

توده‌بندی
فکرمی کنم که دیگر به خیر و خوبی با ماهیت CSS و نقش آن در ساخت سایت آشنا گردیده‌اید. با دقت به اینکه ورژن‌های CSS 1 و CSS 2 دیگر بوسیله کنسرسیوم جهانی اینترنت توصیه نمیشوند، بهتر میباشد آموزشتان را از CSS 3 استارت نمائید.
۰ ۰
تا كنون نظري ثبت نشده است
ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در فارسی بلاگ ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.